Eerste jaar

null
1A 

Onze school biedt het 1e leerjaar A aan.
In 1A krijg je 27u algemene vorming en 5u differentiatie. We willen elke leerling ondersteunen en uitdagen en organiseren daarom wiskunde en Frans op maat binnen de differentiatie-uren. We zorgen ervoor dat de leerlingen zich op het eigen tempo ontwikkelen in een aangepaste ruimte (open leercentrum) waar laptops ter beschikking zijn.

Tijdens de KIT-uren (keuze voor interesse en talent) (2u) gaat aandacht naar de interesses en talenten van het kind. Leerlingen kunnen kiezen voor één van volgende combinaties:
STEM – Latijn
STEM – ProgramMeer
STEM – Sport
Sport – Kunst

Latijn vormt een goede voorbereiding op ons studiedomein Taal & Cultuur. Wie aanleg heeft voor taal en gefascineerd wordt door (antieke) cultuur komt hier zeker aan zijn trekken. Wie denkt dat het allemaal draait rond een dode taal, heeft het mis. Latijn zorgt ervoor dat een leerling regelmatig leert studeren, maakt dat het inzicht van leerlingen zich ontwikkelt door de vele grammaticale constructies en zorgt voor herkenbaarheid in andere talen zoals Frans.

Binnen STEM vormen projecten de basis waarbij wetenschappen-techniek-wiskunde worden geïntegreerd. Leerlingen gaan op onderzoek en ontdekken spelenderwijs wetenschappelijke wetten.

Tijdens PrograMmeer gaan we aan de slag met Scratch maar leren we ook hoe een app wordt gemaakt en een website wordt opgezet.

Sport is echt voor de sportievelingen. De lat wordt letterlijk en figuurlijk hoog gelegd. Inspanning en karakter tonen vormen de basis.

Wie creatief is en muzikaal aangelegd zal zich zeker goed voelen bij Kunst. Expressie en jezelf durven tonen, gaan hier hand in hand.

ICT (1u)  is niet meer weg te denken uit onze leefwereld. We zetten hier in op het aanleren van ICT-vaardigheden (Word, Excel, powerpoint, multimedia,…) en passen ze toe in de vakken van de algemene vorming.

1A
Aantal lesuren
Algemene vorming
27
Aardrijkskunde
2
Beeld
1
Engels
1
Frans
3
Geschiedenis
1
Godsdienst
2
Lichamelijke opvoeding
2
Mens en Samenleving
2
Muziek
1
Nederlands
4
Wiskunde
4
Techniek
2
Natuurwetenschappen
2
Differentiatie
5
Wiskunde op maat
Frans op maat
2
KIT
2
ICT
1
Totaal
32

Wiskunde en Frans op maat

Leerlingen worden hier bijgewerkt of krijgen uitdagendere oefeningen op maat. Daarnaast wordt tijd uitgetrokken om te werken met een planningsagenda, om een studiemethodiek te leren ontdekken, om de boekentas te leren maken en om zich voor te bereiden op grote overhoringen.

Drie leerkrachten werken samen in co-teaching om persoonlijk met je aan het werk te gaan.

KIT-uren

STEM – Latijn
STEM – ProgramMeer
STEM – Sport
Sport – Kunst

ICT

De basis voor ICT wordt gelegd in de eerste graad. Je krijgt de basistechnieken van Word, Excel, Powerpoint, outlook, multimedia en het organiseren van jouw digitaal geheugen in Windows. In de lessen algemene vorming worden deze technieken toegepast (bv. Een powerpoint voor aardrijkskunde)