Economie - Moderne Talen

null
Economie – Moderne talen is een sterk theoretische doorstroomrichting en is domeinoverschrijdend (DOD).

Economie

In het vak economie krijgen maatschappelijke vragen een economisch antwoord zoals bijvoorbeeld waarom er in welvarende landen toch nog armoede kan bestaan, waarom internationale handel een land heel sterk of juist zwak kan maken, hoe de marktprijs tot stand komt en waarom de overheid deze marktprijs soms probeert bij te sturen. De leerlingen werken rond economische thema’s zoals de werking van competitieve en niet-competitieve markten, inkomensvorming en herverdeling, armoede, sociale zekerheid, inflatie, economische groei, berekening en betekenis van het bruto binnenlands product als welvaartsindicator van een land …

Naast macro- en micro-economische thema’s komen er in het vak economie ook ondernemingsvragen aan bod zoals het budgetteren van kosten en opbrengsten, het maken van de juiste investeringskeuze of het evalueren van de bedrijfsactiviteiten en resultaten. De leerlingen leren dat ondernemen visie ontwikkelen is, hoe bedrijven toegevoegde waarde creëren en verdelen, dat samenwerken een economisch verschil kan maken en hoe prestaties en financiële resultaten kunnen geëvalueerd worden.

Actuele informatie, gastlessen door ondernemers, bedrijfsbezoeken en bedrijfssimulaties maken de leerstof levensecht.

Moderne Talen

In de richting Economie-moderne talen versterken leerlingen hun taal- en communicatievaardigheden in vier moderne talen.

Naast extra verdiepende lesuren Engels en Frans krijgen de leerlingen ook een pakket van 100 uur Duits (één uur per week) en 50 uur Spaans (twee uur per week). Deze vier moderne talen worden aangeboden met doelen in functie van Academische Bachelor opleidingen in het hoger onderwijs.

Vanuit de richting Economie-moderne talen kiezen VISO-leerlingen regelmatig voor een taalkundige Academische Bachelor (ABA) of een Professionele Bachelor (PBA) in het hoger onderwijs.

Ook de reflectie op taal en literatuur ontbreekt niet in deze studierichting!
5de jaar
6de jaar
Aardrijkskunde
1
1
Geschiedenis
2
2
Godsdienst
2
2
Duits
2
2
Engels
3
3
Frans
3
4
Nederlands
4
4
Spaans
1
1
Economie
4
4
Wiskunde
4
4
Natuurwetenschappen
2
1
LO - SPORT
2 - 2
2 - 2
Kunstbeleving en artistiek talent
-
1
Financieel-economische vorming
-
1
Keuzevak:
* Kunst
* Grafische vormgeving
* Communicatie en media
2
-
TOTAAL
32
32

Profiel van de leerling

null

  • Je hebt belangstelling voor economisch-wetenschappelijke problemen.
  • Je kan helder, logisch, analytisch en kritisch denken.
  • Je hebt een talenknobbel.
  • Alle studierichtingen van het Algemeen Secundair Onderwijs (ASO) hebben een uitgesproken doorstromingsfunctie. Dit wil zeggen dat ze enkel en alleen willen voorbereiden op verder studeren in het hoger onderwijs. Deze studierichting staat borg voor ruime keuzemogelijkheden in het hoger onderwijs, met enkel een voorbehoud voor richtingen met veel wiskunde en/of wetenschappen.

Doorstroommogelijkheden

null
Dit zijn de logische doorstroommogelijkheden vanuit Economie-Moderne Talen. Uiteraard hangt alles af van het doorzettingsvermogen en de motivatie van de leerling om te slagen in een gekozen studierichting.

 

doorstroommogelijkheden na 3de graad