Bedrijf en Organisatie

Heb je je ooit afgevraagd waarom je bepaalde producten koopt na het zien van een reclame?

Ben jij geïnteresseerd in hoe bedrijven werken of hoe bedrijven met marketing hun omzetcijfers positief beïnvloeden? Of wil je gewoon zelf ontdekken hoe een verkoopgesprek succesvol kan zijn. Wil je meer weten over hoe een volledig bedrijf slim georganiseerd kan worden, welke functies er zijn en welke afdelingen met elkaar moeten samenwerken. Hoe kan je de medewerkers in een bedrijf motiveren en zorgen dat ze kwalitatief werk leveren.  Op deze en vele andere bedrijfsvragen krijg je antwoorden in de richting Bedrijf en Organisatie.

In de lessen economie krijg je meer inzicht in hoe de keuzes van consumenten invloed hebben op bedrijven en waarom internationale handel zo belangrijk is voor bedrijven die wereldwijd willen groeien. Je leert bijvoorbeeld waarom bedrijven zaken doen met andere landen en wat de impact is van de wereldwijde economie.

Bedrijf en Organisatie is studierichting waar het evenwicht wordt gezocht tussen theoretische kennis en praktijkvoorbeelden binnen het domein Economie & Organisatie.

De leerlingen krijgen nog steeds inzichten mee uit de algemene economie maar krijgen daarnaast toch vooral een versterkte focus op een bedrijfsorganisatie. Daarbij  maken leerlingen kennis met onder andere boekhoudkundige, commerciële en HR-activiteiten, de logistieke flow in een bedrijf en verschillende transportmodi. In 4BO bieden we in de complementaire uren het vak communicatie en media (2uur) en het vak grafische vormgeving (1uur) aan, wat een ideale voorzet vormt om nadien in de derde graad verder te gaan in de richting commerciële organisatie.

De studierichting heeft een dubbele finaliteit en bereidt je dus enerzijds voldoende voor op een waaier van economische en bedrijfsgerichte professionele bacheloropleidingen in het hoger onderwijs, maar anderzijds ook een snelle start in een commerciële of administratieve functie op de arbeidsmarkt.

Bedrijf en organisatie
3de jaar
4de jaar
Godsdienst
2
2
LO - SPORT
2 - 2
2 - 5
Nederlands
4
4
Engels
3
3
Frans
3
3
Wiskunde
3
3
Natuurwetenschappen
2
1
Aardrijkskunde
1
1
Geschiedenis
1
1
Bedrijfseconomie
9
9
Artistieke vorming
1
-
ICT
1
-
Communicatie & Media
-
2 - 0
Grafische Vormgeving
-
1 - 0
Totaal
32
32

Profiel van de leerling

De leerling

  • leert het liefst vanuit concrete voorbeelden.
  • is ondernemend en is commercieel aangelegd.
  • kijkt er naar uit om te leren hoe je concrete, bedrijfseconomische situaties professioneel kan aanpakken.
  • wil leren hoe verworven kennis en inzichten gebruikt kunnen worden bij administratieve en commerciële opdrachten.
  • kan effectieve handelingen stellen om concrete uitdagingen aan te pakken.
  • wil digitale toepassingen professioneel en functioneel inzetten.
  • wil leren hoe je op een efficiënte, kwaliteitsvolle en klantgerichte manier communiceert, adviseert en begeleidt.

Doorstroommogelijkheden

Dit zijn de logische doorstroommogelijkheden vanuit Bedrijf en organisatie. Uiteraard hangt alles af van het doorzettingsvermogen en de motivatie van de leerling om te slagen in een gekozen studierichting.
Finaliteit
Doorstroom Domeinoverschrijdend
Doorstroom Domeingebonden
Dubbele finaliteit
Tweede graad
Economische wetenschappen
Bedrijfswetenschappen
Bedrijf en organisatie
Derde graad
Economie-Wiskunde
Economie-Moderne Talen


Bedrijfswetenschappen
Commerciële organisatie