Junior Olympiade Natuurwetenschappen

Naar analogie met de Wiskunde Olympiades startte de organisatie van de Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen ook met een Junior Olympiade Natuurwetenschappen en dit volledig op maat gesneden van leerlingen uit de tweede graad.

Omdat de leerlingen van een tweede graad nog niet voldoende leerstof hebben gezien om vier aparte olympiades te organiseren werd beslist om slechts één olympiade in te richten. En zo werd JON geboren, het jongere broertje van de vier Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen.

De doelstellingen van JON zijn deze van de andere olympiades wetenschappen aangevuld met het vertrouwd maken met het principe van de olympiades zodat de leerlingen worden geprikkeld om in de derde graad aan de Vlaamse Biologie Olympiade, Vlaamse Chemie Olympiade, Vlaamse Fysica Olympiade en Vlaamse Geografie Olympiade mee te doen.

De vragen zijn evenwichtig verdeeld over aardrijkskunde, biologie, chemie en fysica. De eerste ronde wordt volledig on-line op school afgenomen.

Olyfran

OLYFRAN, de Vlaamse Olympi@de van het Frans

Olyfran Vlaanderen organiseert elk jaar de Vlaamse Olympi@de van het Frans, een wedstrijd Frans voor de leerlingen van de 2de en 3de graad secundair onderwijs.

Elk jaar geven wij aan onze leerlingen van de 2de en 3de graad ASO de kans om deel te nemen aan deze wedstrijd. De schriftelijke selectieproeven met meerkeuzevragen vinden plaats op school op woensdagnamiddag 24 februari 2016.

Naast de uitdaging om mee te doen, zijn er ook prachtige individuele prijzen te winnen zoals een verblijf in Frankrijk, duo-Interrail-tickets, een citytrip naar Parijs, een jaar lang wekelijks gratis naar de film, schoolprijzen… .

Kangeroewedstrijd

Rekenen, denken en puzzelen voor 8- tot 14-jarigen. Deze wedstrijd gaat jaarlijks door in de maand maart in ruim 55 landen. Ze bestaat uit vier edities, elk bedoeld voor een specifieke doelgroep. In elke editie krijgen de leerlingen meerkeuzevragen voorgeschoteld die stuk voor stuk een vonkje creativiteit en een flits van inzicht vragen. De kangoeroewedstrijd heeft als doel je te laten ervaren dat wiskunde heel leuk en uitdagend kan zijn, voor ieder op zijn eigen niveau. Je hebt een gezond stel hersens en het kan geen kwaad die eens te laten kraken.

Wiskunde-olympiade

Willen onze leerlingen hun wiskundig inzicht eens vergelijken met de rest van de Vlaamse jongeren, dan kunnen ze jaarlijks deelnemen aan één van de wiskundewedstrijden. Voor de tweede graad is er de Junioren Wiskunde Olympiade (= JWO) en voor de derde graad de Vlaamse Wiskunde Olympiade (=VWO).

De VWO en JWO bestaat uit drie ronden. De eerste ronde gaat door op onze school zelf. Leerlingen kunnen kiezen om deel te nemen of niet. Ze krijgen een dertigtal uitdagende wiskundige breinbrekers voorgeschoteld, op te lossen in maximum drie uur. De leerlingen die de cesuur (= ondergrens van de 10% best scorenden over Vlaanderen) halen mogen door naar een tweede ronde in Gent. Daar krijgen ze evenveel vragen, nu echter in maximum twee uur af te leggen. Wie daar de cesuur haalt, mag naar de finale in Brussel of Leuven.

De voorbije jaren konden we steeds rekenen op de inzet van onze leerlingen uit onze wiskundige richtingen. Enkelen haalden ook de tweede ronde. En er zijn er zelfs die de finale wisten te halen waaronder Jurriën Puype (afgestudeerd aan onze school in juni 2015) en Niels Rogge (afgestudeerd aan onze school in juni 2013).

Voor wie zich wil verdiepen in de wiskundige breinbrekers : zie U-Solvit op de site www.vwo.be .

Olympiades voor Natuurwetenschappen

De Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen zijn ‘olympische’ wedstrijden in de disciplines aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica en/of natuurwetenschappen. Deze wedstrijden worden georganiseerd voor leerlingen uit richtingen waar deze vakken tot het lessenpakket behoren van zowel tweede als derde graad ASO, TSO en BSO.

De eerste ronde wordt afgenomen op school met een online systeem, de volgende rondes gaan telkens door in Gent.

De voorbije jaren hadden we telkens leerlingen die doorstootten naar de tweede ronde van chemie en/of fysica.