Kiezen voor wiskunde op onze school
Eerste graad
Wiskunde op maat
In de eerste graad krijgen de leerlingen in 1A en 2A elke week vier uur wiskunde om de volledige leerstof te verwerken. Om de basisleerstof voor sommige leerlingen te versterken en te verankeren en voor andere leerlingen te verdiepen voorzien we voor al onze leerlingen zowel in 1A als in 2A nog een extra uur wiskunde in de lessentabel. Een leerling die nood heeft aan remediëring van een bepaald onderdeel kan extra oefenen of extra uitleg krijgen. Wie alles reeds goed onder de knie heeft, lost moeilijkere oefeningen en toepassingen op. Adaptieve leerpaden tillen de leerlingen naar een hoger niveau.
Klik hier onder om meer info hierover te bekomen.
Tweede graad
Wiskunde in combinatie met wetenschappen (NW) of economie (EW)
Kiezen voor NW en EW is kiezen voor een gevorderd pakket wiskunde van vijf lesuren per week. De hoeveelheid leerstof en de diepgang van de leerstof vereist een zeker wiskundig inzicht en doorzettingsvermogen voor het moeilijker en abstracter rekenwerk. Ook ICT (oa GEOGEBRA) leren we (gepast) inzetten om moeilijkere problemen te visualiseren en op te lossen. Met dit pakket wiskunde worden de leerlingen voorbereid op een doorstroom naar een sterke wiskundige richting in de derde graad met zes of zelfs acht uur wiskunde. Op onze school kan in de derde graad gekozen worden voor de combinatie sterke wiskunde met wetenschappen (WEWI) of met economie (ECWI). In beide richtingen bieden we leerlingen de keuze tussen zes of acht uur wiskunde per week.
Wiskunde in combinatie met economie (BW)
Kiezen voor de richting BW is kiezen voor een domeingebonden doorstroom richting en dus ook nog steeds kiezen voor een stevig pakket wiskunde. In het derde jaar zijn er standaard vier uur wiskunde per week en in het vierde jaar drie uur per week. We kiezen echter als school om aan de leerlingen in BW zowel in het derde als in het vierde jaar telkens nog één uur extra wiskunde te geven. Niet met de bedoeling om extra wiskundige leerstof aan te bieden, maar wel aan deze leerlingen het extra uur wiskunde op maat uit de eerste graad door te trekken en zo voldoende te kunnen differentiëren in de groep. De ene leerling heeft baat bij remediëring en extra oefenen, de ander kan de meer uitdagende oefeningen aan. Ook ICT (oa GEOGEBRA) leren we (gepast) inzetten om problemen te visualiseren en op te lossen.Wiskunde in combinatie met sport (SW)
Kiezen voor SW is kiezen voor een stevig pakket wiskunde van 4 uur per week in het derde jaar en vier uur per week in het vierde jaar. Deze richting vereist een zeker wiskundig inzicht van de leerling. Een ruime wiskundige basis in deze richting is nodig om de wetenschappen in de tweede, maar ook in de derde graad aan te kunnen.
Ook ICT (oa GEOGEBRA) leren we (gepast) inzetten om problemen te visualiseren en op te lossen.Derde graad
Gevorderde wiskunde in combinatie met wetenschappen of economie
Kiezen voor gevorderde wiskunde in combinatie met wetenschappen (WEWI) of economie (ECWI) is kiezen voor minstens 6 uur per week uitdagende wiskunde, zowel in het 5de als 6de jaar.
Uitdagend want je moet een zeker niveau van abstractie aankunnen, je moet moeilijker en langer rekenwerk willen inoefenen en je moet je skills voor probleemoplossend denken kunnen inzetten in complexere situaties. Je leert ook ICT geschikt inzetten bij de aanpak van wiskundige problemen. Kan je nog wat extra aan? Of wil je jou nog beter voorbereiden op hogere studies die sterk wetenschappelijk of wiskundig georiënteerd zijn zoals geneeskunde of een ingenieursopleiding? Dan is er het keuzevak wiskunde waarbij per week 2 uur extra leerstof wiskunde aan bod komt (o.a. parabool, ellips en hyperbool / parametervergelijkingen / reeksen / differentiaalvergelijkingen / … ).
Uitgebreide wiskunde in combinatie met wetenschappen (MTWE en SW)
Kiezen voor een uitgebreid pakket wiskunde in functie van wetenschappen (MTWE of SW) is kiezen voor vier uur per week wiskunde in het vijfde en het zesde jaar met de nodige diepgang en inzichten zodat je wetenschappelijke problemen vlot kan analyseren en oplossen. En zodat de weg naar hogere wetenschappelijke studies die een zekere wiskundige voorkennis vereisen niet uitgesloten is.Uitgebreide wiskunde in combinatie met economie (ECMT en BW)
Kiezen voor een stevige basis wiskunde in functie van economie (ECMT of BW) is kiezen voor vier uur per week wiskunde in vijfde en zesde jaar met de nodige diepgang en inzichten zodat je economische problemen vlot kan analyseren en oplossen. We houden in deze richting er ook rekening mee dat sommige leerlingen wat extra hulp kunnen gebruiken. In de vier uur wiskunde per week in het zesde jaar wordt één uur op maat ingericht voor de leerlingen die nood hebben aan remediëring. De andere leerlingen kunnen zich verdiepen in moeilijker oefeningen of extra toepassingen leren verkennen.Wiskunde in functie van IT (AD)
Kiezen voor een solide basis wiskunde in functie van IT is kiezen voor 3 uur per week wiskunde in het 5de jaar en 2 uur per week in het 6de jaar zodat je deze kan inzetten voor het opstellen van algoritmen en het invoeren van wiskundige instructies bij het programmeren.Maak je geen zorgen als je problemen met wiskunde hebt. Ik kan je verzekeren dat mijn problemen groter zijn.


