Kiezen voor STEM en Wetenschappen

Eerste graad

Kiezen voor de basisoptie moderne talen & wetenschappen in 2A

Leerlingen die kiezen voor de basisoptie moderne talen en wetenschappen krijgen drie uur per week een extra component wetenschappen. De leerlingen verkennen tijdens deze drie uren de drie wetenschapsdomeinen biologie, fysica en chemie.

Wiskundige vaardigheden zoals recht en omgekeerd evenredige verbanden en wiskundige vraagstukken oplossen komen aan bod.  Leerlingen leren experimenteren, onderzoeken en verkennen het labo met het laboreglement.

Tweede graad

1
Kiezen voor Natuurwetenschappen (NW) in de tweede graad

Hoe ontstaat 3D-zicht? Waarom worden mensen ziek na een inspuiting met een vaccin? Waarom loop ik sneller dan jij? Welke chemische reactie treedt op bij het breken van een lightstick? Heb je interesse in deze soort onderzoeksvragen? Dan heb jij eerder een wetenschappelijk profiel.

In de lessentabel wordt een brede algemene vorming gecombineerd met een versterkt pakket aan de kernwetenschappen biologie, chemie, fysica en wiskunde. Leerlingen Natuurwetenschappen zien het als een uitdaging om een brede waaier aan wiskundige en natuurwetenschappelijke inzichten doelgericht met elkaar in verband te brengen door middel van analytisch en inzichtelijk denken.

In de richting natuurwetenschappen wordt het gevorderde pakket wiskunde aangeboden (5 uur per week). Deze richting maakt een doorstroom naar Wetenschappen-Wiskunde (WEWI) met 6 uur of zelfs 8 uur wiskunde mogelijk. Ook een doorstroom naar de richting Moderne Talen – Wetenschappen (MTWE) is een logische vervolgstap na twee jaar Natuurwetenschappen in de tweede graad.

Klik hier voor meer info over het pakket wiskunde in de richting natuurwetenschappen.

2
Kiezen voor de richting Sportwetenschappen in de tweede graad

De richting Sportwetenschappen is een sterk theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Deze richting vormt een combinatie van:

  1. Een brede algemene vorming (doorstroomrichting naar een PBA of ABA in het hoger onderwijs)
  2. Een sterk wetenschappelijke opleiding (fysica-chemie-biologie-anatomie & fysiologie)
  3. Een versterkt aanbod aan sportieve uitdagingen op een gevorderd niveau

De leerlingen gaan onderzoekend, experimenterend en probleemoplossend aan het werk binnen de kernwetenschappen biologie, chemie en fysica. De leerlingen krijgen wiskundige inzichten vanuit de invalshoek van natuurwetenschappelijke vragen. Wetenschappelijke kennis wordt in anatomie, fysiologie en biomechanica toegepast.

Daarnaast voeren de leerlingen technische en tactische bewegingspecifieke competenties uit op gevorderd niveau binnen een bredere waaier van sportactiviteiten.

Derde graad

Kiezen voor Wetenschappen-Wiskunde (WEWI) of Moderne talen-Wetenschappen (MTWE) in de derde graad

Bouw je graag verder in de derde graad in een wetenschappelijke studierichting dan kan je vanuit Natuurwetenschappen doorstromen naar de richting Wetenschappen-wiskunde (WEWI) of Moderne talen-Wetenschappen (MTWE).

In beide richtingen krijg je verder een sterk theoretische wetenschappelijke invalshoek mee met het oog op een doorstroom naar een wetenschappelijke academische bacheloropleiding in het hoger onderwijs.

Wiskunde versus moderne talen

In WEWI krijg onze leerlingen  het sterkste pakket wiskunde (zes uur per week). Elke leerling krijgt daarbij de optie om die zes uur wiskunde nog uit te breiden met twee extra uren. Een keuze die zeker zinvol kan zijn met het oog op eventuele ingenieursstudies in het hoger onderwijs. Leerlingen in WEWI kunnen ook voor een versterkt pakket wetenschappen gaan waar er 2u extra STEM/labo-onderzoeken kunnen gebeuren.

In MTWE krijgen de leerlingen vier uur wiskunde per week en vallen een aantal gevorderde wiskundige doelen weg. Omgekeerd kiezen de leerlingen in MTWE voor een versterkt pakket Engels en Frans en leren ze in het vijfde en zesde jaar nog 2 extra moderne talen kennen (een pakket van 100 uren Duits en een pakket van 50 uren Spaans).

Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek.

naamloos-886
naamloos-254b
naamloos-301