Tweede graad
1 Kiezen voor Economische Wetenschappen (EW) in de tweede graad
Economische Wetenschappen (EW) is een domein overschrijdende studierichting. Dit betekent dat bij het volgen van deze richting je wordt voorbereid op een Academische BAcheloropleiding (ABA) in het hoger onderwijs. De algemene vorming in EW is daarom ook breder en uitdagender dan in andere economische richtingen op onze school zoals bedrijfswetenschappen (BW) en Bedrijf en Organisatie (BO).
Op VISO kiezen wij in de richting EW ook voor het gevorderde pakket wiskunde (5u). Dit pakket wiskunde maakt een doorstroom naar Economie-Wiskunde (ECWI) met 6 uur of zelfs 8 uur wiskunde mogelijk. Heel wat oud-leerlingen van VISO kozen de voorbije jaren in het hoger onderwijs voor masteropleidingen toegepaste economische wetenschappen, handelswetenschappen en handelsingenieur. Voor deze leerlingen is het traject EW in de tweede graad en nadien in de derde graad ECWI op onze school een absolute meerwaarde. Maar ook de richting Economie – moderne talen (ECMT) met een versterkt pakket Frans en Engels en de nieuwe taalvakken Duits en Spaans is een uitdagende vervolgkeuze voor leerlingen EW.2 Kiezen voor Bedrijfswetenschappen (BW) in de tweede graad
De richting bedrijfswetenschappen is een domeingebonden doorstroomrichting. Deze richting bereid leerlingen voor op een brede waaier aan Professionele Bachelor opleidingen in het hoger onderwijs en zelfs Academische Bacheloropleidingen binnen het domein Economie en Ondernemen. Bedrijfswetenschappen is dus eveneens een heel ambitieuze studierichting met het oog op hoger onderwijs.
In de richting bedrijfswetenschappen (BW) heb je in de tweede graad zes uur economische vorming bestaande uit het gemeenschappelijk vier uur pakket zoals in de richting EW aangevuld met nog twee uur extra bedrijfswetenschappen. Tijdens deze extra uren wordt er meer tijd voorzien om de economische leerstof te verwerken met extra voorbeelden en oefeningen, maar worden ook bijkomende ondernemingsgerichte doelen gerealiseerd. In de richting BW wordt er geen gevorderde wiskunde gegeven, wat voor leerlingen een belangrijke factor is bij het kiezen tussen economische wetenschappen en bedrijfswetenschappen. Het pakket wiskunde blijft weliswaar nog steeds uitdagend met verdiepende wiskundige doelen. Omwille van die uitdagingen kiezen we er op onze school voor om in het vierde jaar BW een extra uur wiskunde op maat in te richten met dezelfde visie en insteek als wiskunde op maat in de eerste graad. Een logische vervolgkeuze in de derde graad is vanzelfsprekend de richting Bedrijfswetenschappen, al zijn er ook leerlingen die binnen het domein economie & organisatie doorstromen naar de richting Economie-moderne talen (ECMT) of de richting Commerciële organisatie (CO).3 Kiezen voor de richting Bedrijf en Organisatie (BO) in de tweede graad
Ook binnen de dubbele finaliteit hebben we op onze school nog een economische studierichting, namelijk de richting Bedrijf en organisatie (BO). In tegenstelling tot EW en BW wordt in de richting BO sterker het evenwicht gezocht tussen theoretische kennis en praktijkvoorbeelden binnen het domein Economie & Organisatie. Er is daarbij een versterkte focus op bedrijfsgerichte thema’s. Leerlingen maken kennis met onder andere boekhoudkundige, commerciële en HR-activiteiten, de logistieke flow in een bedrijf en verschillende transportmodi.
In 4BO bieden we in de complementaire uren het vak communicatie en media aan wat een ideale voorzet vormt om nadien in de 3e graad verder te gaan in de richting commerciële organisatie.
De studierichting heeft een dubbele finaliteit en bereidt je dus enerzijds voldoende voor op een waaier van economische en bedrijfsgerichte professionele bacheloropleidingen in het hoger onderwijs, maar anderzijds ook een snelle start in een commerciële of administratieve functie op de arbeidsmarkt.



