Derde graad

1 Economische en financiële geletterdheid voor alle leerlingen

In het zesde jaar geven we aan al onze leerlingen in om het even welke studierichting een uurtje financiële economische geletterdheid.

Financiële verantwoordelijkheid vereist inzicht in een aantal financiële producten. Het aanleggen van een spaarbuffer hoeft niet altijd via een klassieke spaarrekening. Beleggen in aandelen of andere beleggingsvormen kan een interessant alternatief zijn; de leerlingen leren het bijhorende risico en rendement in kaart brengen.

Vele jongeren doen vakantie- of weekendwerk en zetten zo hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Kennis van basisrechten- en plichten en bescherming van werknemers maakt hen weerbaar in hun positie als jobstudent of als toekomstig werknemer.

We maken ook graag in dit lesuur elke leerling op onze school meer economisch bewust. We betrekken onze leerlingen bij het economische leven en laten hen prijsschommelingen ervaren. De leerlingen denken na over inflatie of over de impact van de overheid op het loon.

2 Economie-Wiskunde (ECWI) of Economie-Moderne Talen (ECMT)

In de derde graad kunnen de leerlingen binnen de domein overschrijdende doorstroomrichtingen de keuze maken tussen Economie-Wiskunde (ECWI) en Economie-Moderne talen (ECMT).

Het verschil tussen deze twee richtingen ligt niet bij het vak economie. De leerlingen van zowel ECWI als ECMT krijgen een zelfde pakket (4u) aangeboden waarbij maatschappelijke vragen een economisch antwoord krijgen zoals waarom er in welvarende landen toch nog armoede kan bestaan, waarom internationale handel een land heel sterk of juist zwak kan maken, hoe de marktprijs ontstaat en waarom de overheid de marktprijs soms probeert bij te sturen.

Naast macro- en micro-economische thema’s komen er in het vak economie ook ondernemingsvragen aan bod zoals het budgetteren van kosten en opbrengsten, het maken van de juiste investeringskeuze of het evalueren van de bedrijfsactiviteiten en resultaten.

Actuele informatie, gastlessen door ondernemers, bedrijfssimulaties en bedrijfsbezoeken maken de leerstof heel actueel.

3 Bedrijfswetenschappen (BW)

De leerlingen die kiezen voor de richting bedrijfswetenschappen hebben niet vier uur maar wel acht economische lesuren per week. Het vier uur pakket uit ECWI en ECMT wordt eveneens volledig in BW gezien. In de andere vier lesuren wordt extra tijd geïnvesteerd in extra oefeningen en uitleg bij de geziene leerstof met daarnaast ook nog een waaier aan bijkomende bedrijfsgerichte thema’s. In BW wordt ook extra aandacht gespendeerd aan ondernemersvaardigen in concrete projecten.

In de richting BW is de wiskunde minder uitdagend dan in ECWI en wordt er geen Spaans en Duits gegeven zoals wel in de richting moderne talen. Klik hier voor meer uitleg bij het verschillend aanbod wiskunde en moderne talen in onze verschillende richtingen.

4 Commerciële Organisatie (CO)

Commerciële organisatie is een richting in de dubbele finaliteit en een logisch vervolgverhaal voor leerlingen uit de tweede graad Bedrijf en organisatie.  In de richting CO ligt een versterkte focus op marketing, sales en bedrijfsmanagement.

Ben jij creatief bij het bedenken van een strategie om een product via TikTok of Instagram snel populair te maken? Vind jij concurrentie aangaan niet vervelend, maar juist boeiend en uitdagend? Dit zijn alvast enkele mogelijke signalen die kunnen aantonen dat er in jou heel wat ondernemingsgoesting en commercieel talent zit en je bijgevolg op VISO juist zit in de richting CO.

Het vak commerciële organisatie bestaat uit een pakket van twaalf wekelijkse lesuren. We delen dit vak in subvakken in: economie-marketing-sales-bedrijfsorganisatie en ondernemen.
naamloos-329
naamloos-1065
zorg2